PREDNOSTI RADA NA DALJINU

Rad na daljinu omogućen je putem video veza, mobilnih telefona, e-mail komunikacije....  Sav rad može biti dostupan i nadređenima i suradnicima putem cloud-a ili na drugi način, ovisno o informatičkim rješenjima. Posebice je interesantan razvoj tzv. digitalnih nomada, koji biraju u pravilu turističke destinacije iz kojih će raditi, spajajući „ugodno s korisnim“: upoznavajući nove zemlje, ali istovremeno obavljati i posao.

Prednosti rada na daljinu mogu biti i za radnike i za poslodavce, poput[1]:

 • Fleksibilni način života

  Radnici koji rade na daljinu mogu se usredotočiti na stvari koje su im važne izvan ureda. Ako je radnik na daljinu i roditelj, on ili ona može započeti posao ranije tijekom dana kako bi mogao biti prisutan kad se djeca vrate iz škole ili uzeti odmor tijekom dana radi pregleda liječnika. Zatim, radnik na daljinu, koji želi steći daljnje obrazovanje, mogao bi tijekom dana pohađati studij i navečer odraditi svoj posao ili obrnuto.

 • Bolje zdravlje

  Radnici na daljinu znatno su manje pod stresom i imaju viši moral od svojih kolega u uredu. Uklanjanjem putovanja na posao i omogućavanjem radnicima na daljinu da rade u okruženju u kojem im je ugodno, poslodavci potiču manji stres kod radnika.

 • ‍Obnovljena volja i strast za svojim poslom

 • Radnike na daljinu više inspirira njihova okolina i oni mogu filtrirati različita ometanja iz okoliša kako im odgovara. Mogućnost rada na daljinu sama donosi novu perspektivu na položaj radnika. Radnici to vide kao motivaciju ili nagradu za svoj izvrstan rad i potiču se da i dalje nadmašuju svoje ciljeve kako bi nastavili živjeti životnim stilom koji su zavoljeli.
 • Povećana produktivnost

 • Jedan od najčešćih argumenata za rad na daljinu je povećana produktivnost koja dolazi s njegovom fleksibilnošću. Vjerojatnije je da će radnici na daljinu uložiti dodatni napor u svoje poslove.
 • Niži materijalni troškovi

  Obzirom da radnici ne rade u uredima, već na daljinu, niži su komunalni troškovi, troškovi održavanja poslovnog prostora, troškovi opreme ureda, smanjenje uredskog prostora... samo su neke od ušteda.

 • Povećana fleksibilnost poslodavaca pri zapošljavanju novih radnika 
  
  poslodavac može zaposliti bilo kojeg radnika koji ima pristup internetu i komunikacijskoj tehnologiji. Poslodavac više nije ograničen u zapošljavanju radnika koji mogu putovati svakodnevno do radnog mjesta.
 • Povećana angažiranost radnika

  Rezultati „Collaboration Unleashed“ studije pokazali su da je 74% radnika spremno napustiti trenutni posao kako bi radili u organizaciji koja nudi mogućnost rada na daljinu.[2]

 

Mr. sc. Ksenija Cipek, autor i stručni suradnik

[1]https://www.remoteyear.com/blog/what-is-remote-work

[2]https://www.hrdive.com/news/nearly-3-out-of-4-workers-would-leave-their-current-job-for-one-offering-re/505302/

obrt za računovodstveno-knjigovodstvene i poslovne djelatnosti
vlasnica: Mislava Meter Pavić

Newsletter