Povrat poreza na dohodak za 2020. godinu

Ostvarujete li pravo na povrat poreza na dohodak za 2020. godinu?

Zakonom o porezu na dohodak određeni su obveznici predaje godišnje prijave poreza na dohodak DOH obrasca. Obveznici su obrtnici, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i ostali koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga.

Međutim, osobe koje nisu dužne predati DOH obrazac, možda mogu ostvariti pravo na povrat poreza na dohodak. Ovo se pravo može ostvariti ako tijekom godine nisu iskorištena sva propisana prava na umanjenje dohotka odnonso priznavanja poreznih olakšica. U nastavku je navedeno nekoliko čestih situacija zbog kojih nije bilo moguće u potpunosti iskoristiti porezne olakšice:

  • zbog mijenjanja posla i/ili privremene nezaposlenosti tijekom godine
  • u određenim mjesecima nije iskorištena olakšica za uzdržavane članove obitelji
  • tijekom godine značajno se mijenjao iznos plaće

 

Porezna uprava pripremila je kalkulator godišnjeg obračuna poreza na dohodak. Ako niste sigurni imate li pravo na povrat poreza na dohodak za 2020. godinu, možete iskoristiti kalkulator za informativni obračun na sljedećem linku.  Nakon što unesete potrebne informacije, dobit ćete simulaciju razlike po godišnjem obračunu – za uplatu ili za povrat. Važno je napomenuti da je obračun informativnog karaktera i ne mora predstavljati stvarno stanje. Sve podatke o vlastitim ukupnim primicima i obračunanim jevnima davanjima možete pronaći i u sustavu ePorezna (e-Građani).

Ukoliko imate pravo na povrat poreza temeljem podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže, možete predati obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku – ZPP-DOH. Rok za predaju obrasca je 1.3.2021. godine.

obrt za računovodstveno-knjigovodstvene i poslovne djelatnosti
vlasnica: Mislava Meter Pavić

Newsletter