Mentorski program

Program MENTOR - knjigovodstvo

Nakon 20 godina iskustva u računovodstvu, reviziji i financijama, te odrađenih preko 350 sati edukacija iz područja knjigovodstva, odlučila sam povezati to dvoje i pokrenula sam projekt MENTOR.

Projekt MENTOR odnosi se na edukaciju klijenata za samostalno vođenje knjigovodstva pod našim mentorstvom. Ideja se razvila kao odgovor na visoku razinu birokracije i tromosti pružanja knjigovodstvenih usluga od strane „klasičnih“ knjigovodstvenih servisa, koja u suvremenom okruženju često nije zadovoljavajuća za klijenta.

MENTOR razvija inovativan pristup knjigovodstvu i klijenta prihvaća kao partnera koji je sposoban samostalno voditi, u potpunosti ili samo dio, knjigovodstvene i porezne evidencije.

Suvremene tehnologije omogućavaju značajno pojednostavljanje knjigovodstvenih procesa. Naš cilj je potaknuti i osposobiti klijente za samostalno korištenje svih tih modernih alata i aplikacija koji su nam na raspolaganju. Većina poduzetnika već koristi fiskalne blagajne i izdaje fiskalne račune, izdaje e-račun, prima bankovne izvatke u elektroničkom obliku, koristi internet bankarstvo i slične alate, kojima već rješava jedan dio knjigovodstevnih evidencija. Nadalje, danas koristimo i QR kod, barcode, e-servise države poput e-Porezna, e-Fina, e-Mirovinsko, e-Zdravstveno. Tehnološka revolucija potpuno će promijeniti način vođenja knjigovodstva – zašto odmah ne iskoristiti sve prednosti suvremene tehnologije!?

MENTOR je usluga koja spaja vođenje knjigovodstva i edukaciju. Klijent s MENTOR-om sklapa dva ugovora- jedan za vođenje knjigovodstva a drugi za individualiziranju edukaciju za samostalno vođenje knjigovodstva. U početku MENTOR vodi cjelokupno knjigovodstvo, i istovremeno educira klijenta koji postepeno preuzima dio po dio knjigovodstvenih poslova. Edukacija pokriva područje knjigovodstva, poreza, rad s knjigovodstvenim softverom, rad s online aplikacijama, e-servisima države i dr. Do kraja financijske godine klijent postaje sposoban samostalno voditi knjigovodstvo vlastite firme.  Ako po završetku edukacije klijent i dalje želi imati oslonac, kad zapne, može ugovoriti uslugu mjesečne podrške.

Ako možete odvojiti nekoliko sati mjesečno, nemojte propustiti priliku da naučite pripremati i koristiti računovodstvene informacije i preuzmete kontrolu nad svojim poslovanjem! U tom procesu, možete u potpunosti računati na našu stručnu podršku. Mentor pruža više od edukacije – to je sustav koji objedinjuje vodstvo, usmjeravanje, individualiziranu poduku i networking.

 

KORISTI ZA KLIJENTA

 • Transparentnost knjigovodstva i financijskih podataka
 • Brzina i jednostavnost procesa, ažurnost podataka, izbjegavanje dupliciranja poslova i trošenja vremena na nepotrebne procedure
 • Smanjenje jaza između poduzetnika i knjigovodstvenog servisa
 • Razumijevanje i korištenje podataka kao temelja za kvalitetno poslovno odlučivanje
 • Razumijevanje financijskih izvještaja
 • Savladavanje knjigovodstva, obračuna plaća, osnova radnog prava, osnova oporezivanja dobiti i PDV-a
 • Edukacija u potpunosti prilagođena poduzetnicima i njihovom predznanju, bez puno teoretiziranja i „školskih primjera“, već se radi na živim primjerima i dokumentima poduzetnika- svatko uči na svojim dokumentima i podacima
 • Smanjivanje troškova

 

KAKO TO FUNKCIONIRA U PRAKSI?

 1. Jednom mjesečno održavaju se grupne edukacije, neposredne ili online, na izabrane teme, prema strukturiranom programu. Teme slijede knjigovodstveni proces od otvaranja početnih stanja, preko svih knjiženja i obračuna plaće, do izrade godišnjih financijskih izvještaja.
 2. Jednom mjesečno mentor, sa svim sudionicima pojedinačno, održava individualnu edukaciju u trajanju dva sata. Tada se radi isključivo na dokumentima klijenta, praktična knjiženja direktno u online knjigovodstvenom programu. Softver je vrlo suvremen s puno automatiziranih procesa i knjiženja, tako da je jednostavan i pregledan za korištenje.
 3. Moguće je dogovoriti, u skladu s potrebama klijenta, dodatne sate individualnih konzultacija.
 4. Klijent postepeno preuzima sve više knjigovodstvenih poslova, te mu se istovremeno snižava cijena vođenja knjigovodstva.
 5. Na kraju financijske godine, klijent je osposobljen za kompletno vođenje knjigovodstva. Osim toga, po završetku programa ima sistematizirane pisane materijale, koji mu mogu služiti u daljnjem samostalnom radu.
 6. Ukoliko klijent i dalje želi podršku mentora, ugovara se paušalna mjesečna naknada za savjetovanje i podršku.

 

PROGRAM-MENTOR-RACUNOVODSTVO

Program MENTOR - poslovni mentor

Za klijente koji žele proširiti područje razumijevanja poslovanja izvan domene računovodstva, pripremili smo i proširenu verziju mentorskog programa. U program Poslovni mentor uvrstili smo, uz cjelokupni program mentoriranog knjigovodstva, i sljedeće teme:

 • Izrada godišnjeg poslovnog plana,
 • plan priljeva i odljeva (Cash-Flow)
 • pregled hrvatskog poreznog sustava,
 • izrada investicijskih studija,
 • analize financijskih izvještaja,
 • tumačenje financijskih pokazatelja poslovanja.
PROGRAM-MENTOR-POSLOVNI

Često postavljana pitanja

Što ću sve naučiti? Koje ću kompetencije imati nakon što završim program?

Nakon završenog programa moći ćete koristiti računovodstvene podatke da biste mogli donositi kvalitetne poslovne odluke. Naučit ćete voditi cjelokupno knjigovodstvo svoje firme i to ćete dobro izvježbati tijekom godine dana knjiženja pod mentorstvom iskusnog knjigovođe. Savladat ćete:
 • osnove knjigovodstva,
 • obračun plaća i oporezivanje dohotka,
 • osnove poreza na dobit i PDV-a,
 • koristiti online računovodstveni program i izdavati e-račune,
 • koristiti e-servise države: e-poreznu, e-mirovinsko, e-Finu,
 • naučit ćete upravljati novčanim tijekom,
 • Konačno, naučit ćete pripremiti i analizirati financijske izvještaje.
I to sve s lakoćom, prateći vlastiti tempo i radeći na konkretnim podacima. Edukacija traje cijelu godinu, da biste postepeno gradili znanje te prošli sve knjigovodstvene procedure.

Mogu li dobiti potvrdu o pohađanju edukacije?

Možete dobiti potvrdu o pohađanju edukacije. Nakon svake grupne edukacije dobijete Potvrdu o sudjelovanju na kojoj su navedene odslušane teme.

Za koga je namijenjen program Mentor?

Program je namijenjen za mikro i male poduzetnike, koji su do sada koristili usluge knjigovodstvenog servisa, ali žele preuzeti kontrolu nad svojim poslovanjem i razumijeti financijske podatke.

Je li ova edukacija porezno priznata i umanjuje li obvezu poreza na dobit?

Država daje potporu za obrazovanje i izobrazbu (čl.14 Pravilnika o porezu na dobit i Zakonu o državnim potporama za obrazovanje i izobrazbu), tako da je u poreznom smislu isplativo ulagati u edukacije zaposlenih, jer umanjuju osnovicu poreza na dobit.

Smijemo li sami voditi knjigovodstvo unutar firme ili moramo angažirati servis?

Smijete, ako znate!:-) Nema nikakve zakonske zapreke da poduzetnici samostalno vode računovodstvo svoje firme.

Može li se upisati ova edukacija u radnu knjižicu? Dobivamo li certifikat?

Ne, ova se edukacija ne upisuje u radnu knjižicu.

Nikad nisam voljela administraciju, niti puno brojeva… Ne mogu se zamisliti da sama vodim knjigovodstvo… Mogu li se uključiti u program i ipak nešto naučiti?

Naši iskusni mentori imaju strpljenja i znanja u radu s osobama raznih predznanja i afiniteta. Vjerujemo da je većina poduzetnika (ako ne i svi!) sposobna samostalno voditi svoje knjigovodstvo ili barem da mogu samostalno odraditi velik dio procedura. Ako imate motivaciju i vremena posvetiti se edukaciji i knjigovdstvu jedan do dva dana mjesečno, sigurno ćete uz podršku mentora uspjeti! Bit ćete jako zadovoljni kada budete mogli razumjeti finacniske podatke i temeljem njih donositi kvalitetne odluke za uspješno poslovanje. Ako tijekom godine shvatite da ipak ne želite ili ne možete dalje sudjelovati, slobodno možete odustati ali ćete ipak steći određena znanja.

Postoji li nekakva podrška i nakon što završim program?

Naravno! Bit ćemo Vam oslonac u poslovanju i nakon što završite edukaciju. Imamo u ponudi uslugu podrške, koja se odnosi na svojevrsni „back-up“ ako tijekom poslovanja budete imali kakvu knjigovodstvenu ili poreznu dilemu. U cijenu mjesečne podrške uključen je i mjesečni pregled poreznih novosti i raspored predaje poreznih prijava, te trajni popust od 10% na sve edukacije koje su u organizaciji Mentora.

Koliko traje program?

Program traje 12 mjeseci, kako bi se zaokružio cijeli računovodstveni ciklus - od otvaranja početnih stanja do izrade završnih izvještaja. Program završava 28.2. sljedeće godine godine, da biste po isteku godine stigli napraviti financijske izvještaje. Tijekom srpnja i kolovoza je ljetna stanka kada nema grupnih edukacija, već se rade samo obavezne knjigovodstvene procedure.

Može li edukaciju pohađati obrtnik?

Može, ali edukacija je prvenstveno namijenjena malim poduzetnicima. Za obrtnike ćemo organizirati dvije jednodnevne edukacije tijekom godine. Pratite objave na našim stranicama, da se možete pravovremeno prijaviti ili se prijavite na newsletter da budete uvijek informirani o rasporedu edukacija.

obrt za računovodstveno-knjigovodstvene i poslovne djelatnosti
vlasnica: Mislava Meter Pavić

Newsletter